Handleiding Veilig Kopen

Elke maand willen miljoenen mensen in België kopen en verkopen via zoekertjes. Het is een geweldige manier om direct met koper of verkoper in contact te komen, zonder dat er extra kosten aan verbonden zijn. De meeste mensen zijn eerlijk en handelen ook zo, maar zoals met elke handel en in het bijzonder als koper en verkoper elkaar vinden op het internet, dan is het kans op een misverstand groter en ook is het mogelijk gewetenloze personen te ontmoeten. Het is daarom uiterst belangrijk dat u de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

Hier zijn onze richtlijnen die ervoor zorgen dat u altijd van een veilige en positieve ervaring verzekerd bent tijdens het kopen via zoekertjes.

Gebruik uw gezond verstand

Het is belangrijk uw gezond verstand te gebruiken wanneer u zoekertje bekijkt. Er staan talloze goede aanbiedingen op AlleZoekertjes.be, maar als vuistregel moet u aanhouden: als een aanbieding te goed is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo! Als u het gevoel krijgt dat er iets niet in orde is, wees dan extra voorzichtig. Doe meer onderzoek en laat u zeker nooit onder druk zetten om een beslissing te nemen.

Ontmoet de verkoper en bekijk de goederen eerst

Het is niet altijd mogelijk, maar als het kan ontmoet de verkoper en bekijk het aanbod en ook de relevante documentatie voordat u overgaat tot betaling. Dit is van uiterst belang als u bepaalde huisdieren of dieren wilt kopen (zie hieronder).

Betaal persoonlijk, of bij ontvangst

Vermijd het vooraf betalen voor goederen, reserveringen, of verzendkosten. Betaal alleen na ontvangst van de goederen. Wees op uw hoede wanneer een verkoper opeens meldt dat de goederen vanuit een andere locatie verzonden moeten worden dan vermeld stond in het zoekertje, en de verkoper u vraagt de verzendkosten alvast te betalen.

Als u moet betalen voordat u de goederen ontvangt, maak dan alleen gebruik van een betrouwbare betaaldienst met goede reputatie, die kopersbescherming of escrow-diensten aanbiedt (deze betaaldiensten houden de betaling net zolang vast totdat de koper heeft bevestigd de goederen naar tevredenheid hebben ontvangen). Verzekerd u zich ervan dat deze betaaldienst door de Financieel Autoriteit erkend is.

Ben ook altijd op de hoogte van de retourvoorwaarden die de verkoper hanteert in het geval u niet blij bent met de ontvangen goederen. Let er ook op dat het mogelijk is dat u de importheffing moet betalen als de goederen verzonden worden van buiten de Europese Unie.

Gebruik veilige en betrouwbare betaalmethoden

Klink niet op URLs of links in e-mails die de verkoper u stuurt, zoals links die zeggen naar betalingsdiensten te leiden, zonder eerst te controleren of die link ook daadwerkelijk naar een betrouwbare betalingsdienst verwijst. Het is een veelgebruikte tactiek om links te sturen die eruit zien alsof ze naar een betrouwbare website leiden, maar eigenlijk slaan ze uw logingegevens, bankgegevens of andere persoonlijke gegevens op voor oneigenlijk gebruik (ook wel 'phishing' genoemd).

Bescherm uw persoonlijke gegevens aandachtig

Uw persoonlijke gegevens - uw naam, adres, telefoonnummers, Rijksregisternummer, geboortedatum, bankgegevens, paspoortgegevens, inloggegevens - zijn waardevol en kunnen makkelijk misbruikt worden. Hoewel de koper en verkoper moeten weten met wie ze zaken doen, en het zou kunnen dat de verkoper de goederen moet verzenden via de post, maar vermijd dat u meer gegevens verstrekt dan nodig, en geef nooit uw bankgegevens, Rijksregisternummer of geboortedatum, als u iets koopt.

Het kopen van huisdieren en dieren

AlleZoekertjes steunt de juridische, veilige en gezonde handel van dieren en huisdieren online. Hoewel er extra voorzorgsmaatregelen zijn die u, door de aard van deze handel, moet nemen voor de eigen veiligheid, alsook de veiligheid van het dier en de samenleving.

Koop nooit een dier van onbekende herkomst - het is belangrijk om te weten waar het dier vandaan komt en waar het geboren is, zodat u er bewust van bent dat het dier gefokt is in België of legaal is ingevoerd.

We moedigen u aan de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen grondig te onderzoeken. U kunt het beste beginnen met het doornemen van de website van de Vlaamse Overheid hierover: https://www.vlaanderen.be/nl/natuur-en-milieu/dieren/een-huisdier-kopen

Persoonlijke veiligheid

Als u afspreekt met een verkoper om de goederen te gaan bekijken en u heeft enige twijfel, overweeg dan iemand mee te nemen voor de veiligheid. Ook is het aan te raden samen te gaan zodat u geadviseerd kunt worden door iemand die u vertrouwt. Laat op zijn minst iemand weten waar u naartoe gaat. Indien mogelijk, ontmoet de verkoper op een openbare plaats, overdag, en neem geen grote hoeveelheden contant geld mee.

Gebruiksvoorwaarden

Aangezien de zoekertjes op AlleZoekertjes automatisch verzameld worden, kunnen we de juistheid van de inhoud, of die van de gekoppelde externe websites, niet garanderen. AlleZoekertjes heeft geen enkele associatie met, noch goedkeuring van, de uitgevers van externe websites, of de gebruikers daarvan.